Cesta autem do Ázerbájdžánu a zkušenosti se střešním stanem James Baroud.

Cesta autem do Ázerbájdžánu a zkušenosti se střešním stanem James Baroud.

28. 02. 2020, 15:52

Bylo to skvělých 39 dnů, cílem bylo Baku v Ázerbájdžánu, jeli jsme přes Balkán, Turecko, Gruzii, Arménii až do Ázerbájdžánu a zpět.


Jaký zvolit typ ubytování na dlouhou cestu?

Před cestou jsme dlouho zvažovali, jak vlastně budeme těch 5-6 týdnů na cestě fungovat. Půjčíme si karavan nebo povezeme stan, či si pořídíme vestavbu nebo střešní stan nebo nějakou kombinaci, atp. Navštívili jsme proto na jaře veletrh For Caravan, kde nás zaujaly vestavby do menších aut a střešní stany, se kterými jsme měli zkušenost z našich cest do Afriky.


Původně jsme chtěli zkusit vestavbu do auta, ale to se ukázalo jako neprůchodné pro naše Subaru Forester. Zvolili jsme proto druhou variantu, a to pořízení střešního stanu James Baroud, který měl na veletrhu svůj stánek, kde bylo možné vše vidět a vyzkoušet. Zaujala nás rychlost postavení a složení stanu, skořepinová stavba, dojem na nás udělaly plynové vzpěry a celkový vzhled celé konstrukce, včetně větráků, světla, atp.. Rozhodli jsme se proto pořídit právě tento stan a na internetu pouze zvolili pro nás nejvhodnější variantu, tj. James Baroud Grand Raid M  s úložným prostorem na střeše.


Volba střešního stanu James Baroud se ukázala jako perfektní

Jsme moc rádi, že jsme zvolili právě tuto variantu stanu, protože jenom díky tomu jsme si mohli vzít s sebou např. náhradní kolo a ještě dojezdovou rezervu, včetně kanystru, kotlíku, atp., a uvnitř auta tak zbylo dost místa na všechny naše věci. Plynové vzpěry, které si měly poradit s 20kg zátěží na střeše si poradily i s téměř 25 kg zátěže s malou pomocí při stavění, a naopak při skládání zátěž na střeše pomohla k ještě pohodlnějšímu a rychlejšímu skládání stanu.

Stan přečkal úplně vše, bouřky, kroupy, silný vítr, vedro. Spaní v něm je mimořádně pohodlné, to se musí zažít, aby to člověk mohl posoudit. Myslím, že nám ten stan dost pomohl si celou cestu užít a být vždycky ráno svěží a odpočatý, což je rozdíl oproti našim předchozím cestám, kdy jsme mnohdy spali v autě nebo ve stanu na zemi.


Co oceníte na stanu vůbec nejvíce?

Co je největší pecka, je ta neuvěřitelná flexibilita, kterou vám střešní stan dává. Se střešním stanem na našem autě jsme neztratili schopnost se pohybovat v náročném terénu, kde bychom s karavanem neměli šanci, ale zároveň jsme si zachovali dostatečně velký komfort našeho spaní a odpočinku. Jediné, co jsme potřebovali, bylo místo pro naše auto a to najdete v podstatě všude.

Jelikož jsme na naší cestě kempovali v drtivém počtu případů na divoko, byla flexibilita, kterou se střešním stanem máte, ta největší výhra.
Několikrát se nám stalo, že jsme místo na spaní hledali až po soumraku, prostě jsme zastavili na nějaké polňačce, u lesa nebo v olivovém háji, někde u pole, kde ani nebylo místo na postavení stanu na zem, ale my jsme tam mohli v klidu a soukromí strávit večer a noc. Žádná havěť se nám nedostala do stanu, měli jsme tam sucho, klid a soukromí.


Zastavíte a za 3 minuty máte pohodlí 

Za celou cestu se nám nestalo, že by nás někdo odněkud vyhodil nebo s námi měl nějaký problém, spali jsme i na dálničním odpočívadle, pěkně v klidu a v pohodě - to je nejlepší vlastnost střešního stanu - zastavíte a za 3 minuty můžete ležet pohodlně ve svém soukromí a venku se může dít cokoliv. Některá místa, která jsme navštívili a kde jsme parkovali, ani neumožňovala postavit stan na zemi - například v průsmyku Abano pass v Gruzii, což je nejvýše položené průjezdné místo na Kavkaze, kde jsme strávili jednu noc a kde jsme zažili děsivou bouřku. Nádherné hory na severu Ázerbájdžánu nebo v Tureckém Kurdistánu, či v Arménii patřily k tomu nejhezčímu, kde jsme kempovali.


Příště zase jedině spolu, se stanem James Baroud

Teď už plánujeme, kam se zase vydáme, v létě to bude Rumunsko, na podzim Albánie a příští rok možná vyrazíme do Maroka nebo až do Dakaru.

Mojí ženě se kempování s naším střešním stanem tak zalíbilo, že spala ještě jednu noc po návratu domů ve stanu, prý aby si ho užila jenom sama pro sebe. 

Jsme rádi, že jsme narazili na váš stánek na veletrhu a díky moc za přátelské setkání a pomoc při instalaci stanu na naše auto při přebírání stanu u vás v Hradci!

Petr a Iva

Střešní stan James Baroud na střeše vozidla přímo v terénu v panenské horské krajině

Střešní stan James Baroud na vozidle Subaru Forester v krásné horské krajině

Střešní stan ve složeném stavu - značka James Baroud

Rozložený střešní stan James Baroud připravený k nocování